Οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά βλέπουν πιο συχνά εφιάλτες, υποστηρίζει νέα μελέτη. Συγκεκριμένα οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν άσχημα όνειρα, σύμφωνα με μια μελέτη στην οποία συμμετείχε ένας επιστήμονας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον.
Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή τόσο η μοναξιά όσο και οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, δήλωσε ο Colin Hesse του OSU. Συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychology, ο Hesse και ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, του Πανεπιστημίου της Τάμπα και του Πανεπιστημίου Whitworth σημειώνουν ότι, το άγχος αποτελεί μέρος της σχέσης μεταξύ της μοναξιάς και της συχνότητας και της έντασης των εφιαλτών.
Εφιάλτες και ψυχικοί παράγοντες
Άλλοι παράγοντες που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες φαίνεται να είναι ο μηρυκασμός -η ανησυχία και το άγχος- και η υπερδιέγερση, η οποία περιγράφεται ως η κατάσταση υπερβολικής εγρήγορσης και συγκέντρωσης. Όπως και το άγχος, ο μηρυκασμός και η υπερδιέγερση είναι καταστάσεις του νου που συνδέονται με τη μοναξιά.
«Οι διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν βασική ανθρώπινη ανάγκη», δήλωσε ο Hesse, διευθυντής της Σχολής Επικοινωνίας στο Κολέγιο Ελευθέρων Τεχνών του OSU.
«Όταν η ανάγκη των ανθρώπων για ισχυρές σχέσεις μένει ανεκπλήρωτη, υποφέρουν σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Ακριβώς όπως η πείνα ή η κόπωση σημαίνει ότι δεν έχετε πάρει αρκετές θερμίδες ή δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά, η μοναξιά έχει εξελιχθεί για να προειδοποιεί τα άτομα όταν οι ανάγκες τους για διαπροσωπική σύνδεση μένουν ανεκπλήρωτες».
Μοναξιά και εφιάλτες
Η μοναξιά είναι μια διάχυτη κατάσταση που παρεμποδίζει σημαντικά την ευεξία, επισημαίνουν οι ερευνητές, προκαλώντας ταλαιπωρία σε μια σειρά από μορφές, συμπεριλαμβανομένου του διαταραγμένου ύπνου. Οι εφιάλτες χαλάνε την ποιότητα του ύπνου.
Τα ευρήματα που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες -με τρόπο συσχετιστικό και όχι αιτιολογικό, τονίζει ο Hesse- προέρχονται από έρευνες των συγγραφέων που περιελάμβαναν περισσότερους από 1.600 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηλικίας από 18 έως 81 ετών.
Τα αποτελέσματα προσφέρουν επίσης μια εξήγηση για τους εφιάλτες που έχει τις ρίζες της στην εξέλιξη – οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ώστε να βιώνουν άγχος, αναπόληση και επιπλέον εγρήγορση όταν είναι μόνοι.
«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συγκεκριμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε ο Hesse, «αλλά τα ευρήματά μας είναι σίγουρα συνεπή με την πιθανότητα ότι η θεραπεία της μοναξιάς θα βοηθούσε να μειωθούν οι εφιαλτικές εμπειρίες κάποιου. Αυτή είναι μια πιθανότητα που πρέπει να εξεταστεί σε ελεγχόμενες, κλινικές μελέτες».
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, εκτιμάται ότι 50 έως 70 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποιου είδους διαταραχή του ύπνου.
Στατιστικά στοιχεία από τη συμβουλευτική έκθεση του Γενικού Χειρουργού για την επιδημία της μοναξιάς και της απομόνωσης περιλαμβάνουν:
Αυξημένος κατά 29% κίνδυνος καρδιακής νόσου.
32% αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.
50% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης άνοιας για τους ηλικιωμένους.
Πάνω από 60% πιθανότητα πρόωρου θανάτου.
Επιπλέον, οι άνθρωποι που νιώθουν συχνά μοναξιά έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν νιώθουν μοναξιά.