Δ. Θεσσαλονίκης: Το έργο LIFE SIRIUS ασπίδα προστασίας της δημόσιας υγείας

Image
ΟΤΑ Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 08:10
 
Ασπίδα προστασίας της δημόσιας υγείας δημιουργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του ευρωπαϊκού έργου LIFE SIRIUS, στο σχήμα του οποίου συμμετέχει ως ένας από τους τρεις βασικούς φορείς αυτοδιοίκησης/κυβέρνησης των χωρών – εταίρων. Το έργο LIFE SIRIUS, «Σύστημα για ολοκληρωμένες περιβαλλοντικές πληροφορίες σε αστικές περιοχές», άρχισε τον Αύγουστο του 2022 με αποστολή την ενίσχυση του σχεδιασμού και της διαχείρισης της ποιότητας του αέρα στις πόλεις. Το έργο που εκτείνεται στη Θεσσαλονίκη, στη Ρώμη και στη Λευκωσία, στοχεύει στην ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης με την προώθηση των σχεδίων ποιότητας του αέρα (AQPs) και την εφαρμογή ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης (EMS). Κεντρικό στοιχείο του LIFE SIRIUS είναι η δέσμευσή του για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην υγεία που συνδέονται με την κακή ποιότητα του αέρα και την θερμική δυσφορία, μέσω στρατηγικών συμπράξεων και καινοτόμων λύσεων. Το έργο βελτιώνει τη διακυβέρνηση στο σχεδιασμό και τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις μέσω της διεύρυνσης των γνώσεων και των ικανοτήτων των αρμόδιων δημόσιων αρχών. 
 
Ευρήματα από μελέτη της ομάδας του LIFE SIRIUS για την πρόωρη θνησιμότητα
 
Πρόσφατη μελέτη από την ομάδα του LIFE SIRIUS, με επικεφαλής την Δρ. Δάφνη Παρλιάρη, εξέτασε τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας στην πρόωρη θνησιμότητα. Τα πρώτα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι ο συνδυασμένος αντίκτυπος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των ακραίων θερμοκρασιών εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας μέσα σε λίγες ημέρες, ιδίως κατά τη διάρκεια καύσωνα. Αντίθετα, τα υψηλότερα επίπεδα NO2 κατά τη διάρκεια ψυχρότερων περιόδων συσχετίζονται επίσης με αυξημένους κινδύνους θνησιμότητας, υπογραμμίζοντας τη διπλή πρόκληση που θέτει η ατμοσφαιρική ρύπανση σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.
 
«Ενοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης» (ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ)
 
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του έργου LIFE SIRIUS δημιουργείται το «Ενοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης», μια εξειδικευμένη πλατφόρμα-διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία παρουσιάζει τις τρέχουσες μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και προβλέψεις για κάθε δημοτικό διαμέρισμα για τις επόμενες τρεις ημέρες.
 
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρέχει τις επίγειες μετρήσεις μετεωρολογικών παραμέτρων και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίες αποτελούν εισαγωγικά δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων του έργου. Για την ευχερή και άμεση ενημέρωση των δημοτών παρουσιάζονται με εύληπτο τρόπο ο Δείκτης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης με κατάλληλες οδηγίες προς το κοινό. Επιπλέον, περιλαμβάνει προηγμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο λαμβάνοντας υπόψη συνδυαστικά τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες, παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες προς τους δημότες και κατοίκους της πόλης μας. 
 
Μέσω της πλατφόρμας αυτής αναμένεται η βελτίωση της ικανότητας απόκρισης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η αύξηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων αντιμετώπισης και η έγκυρη πληροφόρηση, στην οποία θα βασίζεται η αποδοτικότερη λήψη αποφάσεων του φορέα.
 
Το έργο LIFE SIRIUS (Ref. Num. 101074365) έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα LIFE της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου LIFE SIRIUS