Χαλκιδική: Στην τελική ευθεία το έργο των Σκουριών – Η επένδυση του ενός δις που θα βάλει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη των μεταλλείων

Image
Οικονομία & ΜΜΕ Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 10:08
 
Όλοι γνωρίζουν την Χαλκιδική για τον τουρισμό της, τις υπέροχες παραλίες με τα καταγάλανα νερά και τα πανέμορφα φυσικά τοπία. Λιγότερο γνωστή είναι για τη μεταλλευτική δραστηριότητά που λαμβάνει χώρα εκεί από την αρχαιότητα. Σε ένα χρόνο από τώρα μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα, το έργο των Σκουριών αναμένεται να εισέλθει στη φάση της παραγωγής και να γίνει ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη για την παραγωγή χρυσού και μία από τις σημαντικότερες πηγές παραγωγής χαλκού.
 
Το έργο των Σκουριών αποτελεί μια από τις τρεις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην Βορειοανατολική Χαλκιδική και συγκεκριμένα στον Δήμο Αριστοτέλη, μαζί με τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και του μη παραγωγικού αυτή τη στιγμή Στρατωνίου – Μαύρων Πετρών που βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης. Η θυγατρική της πολυεθνικής Eldorado Gold διαχειρίζεται στην Χαλκιδική ένα έργο τεράστιου βεληνεκούς, καθώς συνολικά η επένδυση της καναδικής εταιρείας στα μεταλλεία έως τώρα υπολογίζεται στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, από αυτά περίπου το 1 δις αφορά αποκλειστικά την επένδυση στο μεταλλείο των Σκουριών.
 
Ακολουθώντας τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση για κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, η εταιρεία υπολογίζει ότι η ζήτηση για ύλες όπως ο χαλκός σχεδόν θα διπλασιαστεί έως το 2035, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος Εμπορικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών Σχέσεων της «Eldorado Gold» και πρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός», Χρήστος Μπαλάσκας, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στη διάρκεια media trip στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
 
Μεταλλείο Σκουριών: Θα παράγει 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού τον χρόνο

Στο μεταλλείο των Σκουριών θα παράγονται δύο ειδών συμπυκνώματα χρυσού και χαλκού που θα εξορύσσονται τόσο υπαίθρια όσο και υπόγεια. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου των Σκουριών είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατομμύρια λίβρες χαλκού. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικός Χρυσός, η επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές θα φτάσει έως και τα διακόσια μέτρα βάθος και ταυτόχρονα θα εκτελείται και υπόγεια εκμετάλλευση, η οποία στο τέλος της εικοσαετίας αναμένεται ότι θα φτάσει σε βάθος έως και χιλίων μέτρων.
 
Για το έργο των Σκουριών η Eldorado Gold έχει στρατηγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). «Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύουμε αυτές τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, χαιρόμαστε για τη συμμετοχή της EBRD», τόνισε μιλώντας στους εκπροσώπους Τύπου, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος ανάπτυξης για την Ελλάδα της Eldorado Gold, Louw Smith.
 
Στόχος της εταιρείας, είναι η ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου και πλήρως αυτοματοποιημένου ψηφιακού μεταλλείου, το οποίο περιλαμβάνει τις πλέον καινοτόμες και διαθέσιμες βέλτιστες τεχνολογίες του μεταλλευτικού κλάδου διεθνώς. Στις Σκουριές, σήμερα, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μπαλάσκας απασχολούνται χίλια άτομα και αυτός ο αριθμός αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί, σε χίλιους τριακόσιους. Το νέο προσωπικό θα εκπαιδευτεί ρεαλιστικά και βιωματικά στο σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης της εταιρείας, που διαθέτει ειδικούς προσομοιωτές και πληθώρα σεναρίων και καταστάσεων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η υπεύθυνη και ασφαλής λειτουργία του μεταλλείου.
 
Το έργο των Σκουριών σε νούμερα

-$1 δισ. επένδυση έως σήμερα
-Πιθανά & βεβαιωμένα αποθέματα (Σεπτ. 2023): 740.000 τόνοι χαλκού & 3,6 εκατ. ουγγιές χρυσού
-Εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 140.000 ουγγιές χρυσού & 67 εκατ. λίβρες χαλκού
-Εκτιμώμενη διάρκεια ζωής: 20 έτη
-76% συνολική πρόοδος κατασκευής, 72% μηχανολογικές εργασίες και 78,6% δεσμεύσεις δαπανών **
-1.010 εργαζόμενοι στο έργο. 1.300 έως το τέλος του 2024
-40% μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα
-€130+ εκατ. για την ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων
-Περιλαμβάνει και στείρα υλικά
 
Αυξάνεται η παραγωγικότητα του μεταλλείου της Ολυμπιάδας

Το μεταλλείο της Ολυμπιάδας εκσυγχρονίστηκε και εισήλθε σε φάση παραγωγής το 2017 με συνολικές επενδύσεις 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι εξορύξεις γίνονται υπόγεια και το εργοστάσιο εμπλουτισμού του παράγει τρία είδη συμπυκνωμάτων, χρυσού, μολύβδου-αργύρου και ψευδαργύρου. Συγκεκριμένα τα αποθέματα είναι 1,9 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού, 35,8 εκατομμύρια ουγγιές αργύρου, 374.000 τόνοι μολύβδου και 468.000 τόνοι ψευδαργύρου.
 
Στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, σχεδιάζεται αύξηση της παραγωγής από το περίπου μισό δισεκατομμύριο τόνους τον χρόνο, στους εξακόσιους πενήντα χιλιάδες τόνους το χρόνο. Καθημερινά προκύπτουν 1500 τόνοι ακατέργαστο μετάλλευμα, από αυτό οι 600 τόνοι αποτελούν το συμπύκνωμα με περιεκτικότητα 23-25 γραμμαρίων χρυσού ανά τόνο. Άλλοι 100 με 150 τόνοι συμπυκνωμάτων αφορούν μεταλλεύματα με περιεκτικότητα αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου. Οι υπόλοιποι 700 τόνοι τέλματος κατά 90% επιστρέφουν στις στοές για την κάλυψη-γέμισμα των εξοφλημένων στοών.
 
Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του μεταλλείου Ολυμπιάδας βάσει της τελευταίας εκτίμησης των μεταλλευτικών αποθεμάτων είναι περίπου τα 15 έτη. Στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας προστίθεται και ο χώρος ξηρής απόθεσης Κοκκινόλακκα όπου τοποθετούνται και επεξεργάζονται τα τέλματα, δηλαδή τα κατάλοιπα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων του ορυχείου.
 
Η Ολυμπιάδα σε νούμερα

-$800 εκατ. συνολικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του μεταλλείου
-Πιθανά & βεβαιωμένα αποθέματα (Σεπτ. 2023):
- 1,9 εκατ. ουγγιές χρυσού
- 35,8 εκατ. ουγκιές αργύρου
- 374.000 τόνοι μολύβδου
- 468.000 ψευδαργύρου
-Ρυθμός παραγωγής: 470.000 τόνοι/έτος
-Αύξηση παραγωγής κατά 21% στους 793.692* τόνους το 2024
-Σχεδιασμός για την αναβάθμιση του εργοστασίου στην επεξεργασία 650.000 τόνων/έτος ως το 2027
-Εκτιμώμενη διάρκεια ζωής: 15 έτη
-Καθαρισμός 4 εκατ. τόνων παλαιών τελμάτων από προηγούμενους ιδιοκτήτες (1976-1995) μέσω επένδυσης $120 εκατ.
-Δημιουργία φυτωρίου 1 εκατ. φυτών σε αποκατεστημένη περιοχή.