Βερναρδάκης απαντά σε Κασσελάκη με… Μακιαβέλι: «Είχα την εντύπωση ότι ασχολείται με σοβαρά θέματα, όπως την αλλαγή του πολιτεύματος»

Image
Πολιτική Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 19:00
 
Με την επίκληση του… Νικολό Μακιαβέλι απάντησε στις αιτιάσεις της πλευράς Κασσελάκη ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναφορικά με τον τρόπο και τον βαθμό συμμετοχής του στις διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κατά την ψηφοφορία της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
 
«Είχα την εντύπωση ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με σοβαρά (κατά την αντίληψη του, πάντα) θέματα της χώρας, όπως π.χ. την αλλαγή του πολιτεύματος όπως ξεφούρνισε πρόσφατα! Με τεράστια έκπληξη, όμως, πληροφορήθηκα σήμερα ότι ο Στέφανος Κασσελακης ασχολήθηκε μαζί μου και κυρίως με την ιδιότητα μου ως μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την ένταση της πολιτικής μου συμμετοχής στα δημόσια πράγματα. Ας μην ανησυχεί. Κάνω πάντα νόμιμα πράγματα και απολύτως συνειδητά» δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης.
 
Και πρόσθεσε: «Θα επαναλάβω, απλώς, τη ρήση του Μακιαβέλι από τον Ηγεμόνα (1513): "Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη διοικητικής ικανότητας: στην πρώτη ο άνθρωπος κατανοεί αφ' εαυτού, στην δεύτερη κατανοεί όσα του εξηγούν άλλοι, και στην τρίτη δεν κατανοεί ούτε αφ' εαυτού ούτε μέσω άλλων. Η πρώτη είναι έξοχη, η δεύτερη είναι πολύ καλή, η τρίτη είναι άχρηστη».
 
Αφορμή για την οργισμένη απάντηση του πρώην υπουργού Επικρατείας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτέλεσε η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Στέφανου Κασσελάκη, στην οποία αναφερόταν πως «ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Ertnews δήλωσε ότι, αν και είναι “τυπικά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής” και δεν έχει “καμία ουσιαστική, συγκεκριμένη και πρακτική ενασχόληση με το κόμμα”, εντούτοις “χτύπησε το τηλέφωνο εκείνη την ημέρα” (ενν. στις 8 Σεπτέμβριου) και ψήφισε την πρόταση μομφής, σημειώνοντας ότι «ήταν η πρώτη του εμπλοκή μετά από χρόνια».
 
«Η δήλωση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή του στην Κ.Ε., καθώς σύμφωνα με το Καταστατικό "απουσία μέλους της Κ.Ε για 6 μήνες από τις συνεδριάσεις, τις δράσεις και τις λειτουργίες της, θεωρείται παραίτηση από την ιδιότητα αυτή". Η ομολογία του ιδίου του κου Βερναδάκη για παράτυπη συμμετοχή του στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, έρχεται να προστεθεί στην περίπτωση του κου Σπύρου Λαμπρινού, ο οποίος ψήφισε κι αυτός τηλεφωνικά στη μομφή, παρότι συμμετέχει ενεργά εδώ και μήνες στις εργασίες άλλου κόμματος, ήτοι της Νέας Αριστεράς», επισημαίνεται ακόμη στη σχετική ανακοίνωση.
 
«Η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβιγκου, οφείλει να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις», καταλήγει η πλευρά Κασσελάκη.