Ουκρανία: Ένας άνδρας αυτοκτόνησε μέσα σε στρατολογικό γραφείο για να μην τον επιστρατεύσουν

Image
Διεθνη Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 22:15
 
Ένας άνδρας, που ήταν καταζητούμενος από τις αρχές επειδή αρνήθηκε να στρατευθεί, αυτοκτόνησε αφού τον συνέλαβε η αστυνομία και τον οδήγησε σε ένα κέντρο στρατολόγησης, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Η τραγωδία αυτή υπογραμμίζει το πρόβλημα της στρατολόγησης στην Ουκρανία, την ώρα που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στο μέτωπο και πολλοί άνδρες κρύβονται, δωροδοκούν ή προσπαθούν να φύγουν στο εξωτερικό για να μην τους στείλουν στον πόλεμο.
 
Στην Πολτάβα, στην κεντροανατολική Ουκρανία, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι βρέθηκε νεκρός ένας άνδρας σε μια αίθουσα του στρατολογικού γραφείου και ότι έφερε “προφανή σημάδια” αυτοκτονίας. Ο άνδρας αυτός οδηγήθηκε στο κέντρο στρατολόγησης την Δευτέρα από την αστυνομία. Το όνομά του ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων επειδή δεν παρουσιάστηκε αυτοβούλως να στρατολογηθεί.
 
“Αρνήθηκε να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση” ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Facebook το τοπικό στρατολογικό γραφείο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν του ασκήθηκε “σωματική ή ψυχολογική πίεση”. Διενεργείται έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του.
 
Σε ουκρανικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται συχνά βίντεο που δείχνουν άνδρες να οδηγούνται δια της βίας σε στρατολογικά κέντρα, με τους στρατονόμους κάποιες φορές να τους χτυπούν και να τους πετούν μέσα σε βανάκια. Οι περισσότεροι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από την Ουκρανία, με βάση τον στρατιωτικό νόμο, ωστόσο χιλιάδες διέσχισαν παράνομα τα σύνορα, προσπαθώντας να γλιτώσουν την επιστράτευση. Δεκάδες έχασαν τη ζωή τους όταν επιχείρησαν να περάσουν κολυμπώντας ποταμούς.
 
Το σύστημα επιστράτευσης έχει επικριθεί σφοδρά για τις “αδικίες” και τη διαφθορά του, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απολύσει όλα τα στελέχη που ήταν αρμόδια για τη στρατολόγηση το 2023.